Šta je piklbol?

Pickleball

O piklbol-u

Piklbol (eng. pickleball) je zanimljiva i dinamična igra koja kombinuje elemente tenisa, badmintona i stonog tenisa. Ovaj sve popularniji reketni sport je osvojio svet, očaravajući igrače svih generacija svojom jedinstvenom kombinacijom strategije, atletike i socijalne interakcije.

Na ovoj stranici ćemo istražiti uzbudljiv svet pickleball-a, istražujući njegove korene, pravila, opremu, benefite i razloge zašto je postao omiljena zabava za mnoge. Bez obzira da li ste iskusan sportista ili potpuni početnik, pickleball nudi nešto posebno za svakoga.

Play Video about sta je pickleball

Zašto je pickleball tako popularan?

Postoji razlog zašto se toliko igrača zaljubi u ovaj sport – lako je započeti, ali je teško zaustaviti se.

Popularnost piklbola (eng. pickleball) naglo je porasla u poslednjih nekoliko godina iz nekoliko razloga. Njegova dostupnost i jednostavna pravila čine ga lakim za učenje i uživanje. Bez obzira da li ste penzioner u potrazi za aktivnim hobijem ili porodica koja traži sport u kojem svi mogu učestvovati, piklbiol je pravi izbor. Kombinacija strategije i prijateljstva stvara zarazno iskustvo koje privlači igrače da se vraćaju.

Naučite osnove i započnite svoju novu opsesiju!

piklbol srbija

Izgled terena za piklbol

Teren za piklbol je iste veličine kao teren za badminton za parove i iznosi 6.01 × 13.41 metar. U piklbolu, isti teren se koristi i za singl i za parove. Visina mreže je 91.44 cm na bočnim linijama i 86.36 cm u sredini. Teren je prugast sličan teniskom sa desnim i levim poljima za servis i 2.13 m polje bez volej zone ispred mreže (koji se naziva „kuhinja“). Tereni se mogu konstruisati posebno za piklball ili se mogu preurediti koristeći postojeće teniske ili badminton terene.

Kratka istorija Pickleball-a

Piklbol je izmišljen 1965. na ostrvu Bejnbridž, mesto udaljeno kratkom vožnjom trajektom od Sijetla u Vašingtonu. Tri tate – Džoel Pričard, Bil Bel i Barni Mekalum – čijoj deci su dosadile uobičajene letnje aktivnosti – zaslužni su za kreiranje igre. Pickleball je evoluirao od originalne ručno rađene opreme i jednostavnih pravila u popularan sport širom SAD i Kanade. Igra raste i na međunarodnom nivou, a mnoge evropske i azijske zemlje ubrzanim tempom grade nove terene.

FAQ

Često postavljena pitanja Piklbol

Šta je piklbol (Pickleball) i odakle potiče?

Piklbol (eng. Pickleball) je sport s reketom koji je kombinacija tenisa, badmintona i stonog tenisa. Nastao je 1965. godine na Bainbridge Islandu, Washington, SAD, kada su tri prijatelja improvizovali igru s lopticom i reketima.

Kako se igra Pickleball?

Pickleball se obično igra u parovima na terenu sličnom terenu za badminton. Igra počinje servisom, a nakon toga se loptica mora odbijati najmanje jednom na svakoj strani pre nego što se igrači mogu boriti za poen.

Koja je oprema potrebna za Pickleball?

Za Pickleball vam je potrebna posebna loptica sa rupicama i reket. Reketi mogu biti napravljene od drveta, kompozitnih materijala ili grafita.

Da li je Pickleball sport za sve generacije?

Da, Pickleball je sport za sve generacije. Igrači svih uzrasta i kondicija mogu uživati u igri, a sport promoviše zdravu aktivnost i društveno povezivanje.

Zašto je Pickleball postao tako popularan?

Pickleball je postao popularan zbog svoje jednostavnosti, društvene prirode i pristupačnosti za igrače svih nivoa veštine. Takođe donosi brojne fizičke i mentalne prednosti, što ga čini privlačnim za ljude svih uzrasta.