Istorijat igre

Istorija piklbola (eng. pickleball)

1965

Početci piklbola (eng. Pickleball)

Nakon što su jedne subote tokom leta igrali golf, Džoel Pričard (eng. Joel Pritchard), kongresmen iz države Vašington i Bil Bel (Bill Bell), uspešan biznismen, vratili su se u Pričardov dom na ostrvu Bejnbridž u Vašingtonu (blizu Sijetla) kako bi zatekli svoje porodice kako sede i nemaju šta da rade. Imanje je imalo stari teren za badminton, tako da su Pritchard i Bell tražili neku opremu za badminton i nisu mogli pronaći kompletan set reketa. Improvizovali su i počeli da se igraju sa reketima za ping-pong i perforiranom plastičnom loptom. Najpre su postavili mrežu na visini od 60 inča i volejskim udarcem prebacili loptu preko mreže. Kako je vikend odmicao, igrači su ustanovili da se lopta dobro odbijala od asfaltne podloge i ubrzo je mreža spuštena na 36 inča. Sledećeg vikenda, Barni Mekalum je uveden u igru u Pritchardovom domu. Ubrzo su trojica muškaraca stvorili pravila, u velikoj meri oslanjajući se na badminton. Imali su na umu prvobitnu svrhu, koja je bila da obezbede igru koju bi cela porodica mogla da igra zajedno.

inovator Pickleball-a joel pritchard
1967

Prvi stalni teren za piklbol izgrađen je u dvorištu prijatelja i komšije Džoela Pričarda, Boba O'Brajana.

 

prvi pickleball teren ikada

Osnovana je korporacija da zaštiti stvaranje ovog novog sporta.

1972

The National Observer je objavio članak o piklbolu nakon čega je usledio članak u Tenis magazinu iz 1976. o „najnovijem sportu s reketom u Americi“.

1975

Prvi poznati turnir

Tokom proleća 1976. prvi poznati turnir u piklebolu na svetu održan je u atletskom klubu South Center u Tukvili, u Vašingtonu. Dejvid Lester je pobedio u singlu za muškarce, a Stiv Paranto je bio drugi. Mnogi od učesnika su bili univerzitetski teniseri koji su znali vrlo malo o piklbolu. U stvari, vežbali su sa velikim drvenim reketima i plastičnom loptom veličine softballa.

1976

Knjiga teniski sportovi

Knjiga "Drugi sportovi s reketom" je objavljena i uključuje informacije o piklbolu.

 
 

1978

Prvi turniri

Pionir piklbola, Sid Vilijams počeo je da igra i organizuje turnire u državi Vašington.

 
 

1982

Organizacija u USA

Asocijacija pickleball amatera Sjedinjenih Država (U.S.A.P.A.) je organizovana da nastavi rast i napredak piklballa na nacionalnom nivou. Prvi pravilnik objavljen je u martu 1984. godine.

Prvi izvršni direktor i predsednik U.S.A.P.A. bio je Sid Vilijams koji je služio od 1984. do 1998. Pratio ga je Frenk Kandelario koji je održavao stvari do 2004. godine.

Prvi kompozitni reket napravio je Arlen Paranto, Boeing industrijski inženjer. Koristio je panele od fiberglasa/nomeks saća koje komercijalne avio kompanije koriste za svoje podove i deo strukturnog sistema aviona. Arlen je napravio oko 1.000 reketa od fiberglasa/saćastog jezgra i grafitnih/saćastih materijala sve dok nije prodao kompaniju Franku Kandelariju.

 
 

1984

Prva pickleball internet stranica

Prva internet veb stranica Pickleball Stuff je pokrenuta i pružila je igračima informacije, opremu i proizvode.

1999

Prva piklbol asocijacija

Osnovana je nova korporacija za ovaj sport pod imenom USA Pickleball Association (USAPA). Mark Fridenberg je imenovan za prvog predsednika nove USAPA-e, a prvi odbor direktora uključivao je:

Potpredsednik - Stiv Vong
Sekretar – Fran Majer
Blagajnik – Lela Rid
Generalni savetnik – Fil Mortenson
Žalba – Fil Mortenson
Marketing – Erne Peri praćen Pat Carrollom u martu 2006
Članstvo – Carole Miers
Nacionalni/međunarodni odnosi i program ambasadora – Erl Hil
Bilten – Jettie Lanius
Ocene i rangiranje – Mark Fridenberg
Pravila – Dennis Duei
Turniri – Barni Majer
Obuka – Norm Dejvis
Vebmaster – Stiv Vong
Stiv Vong (bivši vebmaster USAPA) napravio je prvu veb lokaciju USAPA koja je puštena u rad u martu. Aktivnost veb sajta je nastavila da raste kako popularnost pikleballa raste i karakteristike veb lokacije rastu.

USAPA je 1. jula postala neprofitna korporacija.

USAPA je sarađivala sa nekoliko veb lokacija kako bi ih naterala da ukinu svoje veze sa Mesta za igru i konsoliduju sve svoje unose u bazu podataka USAPA stvarajući jedan pouzdan izvor za igrače da pronađu sajtove za igru.

2005

Međunarodnoa piklbol organizacija

Da bi pomogao u podsticanju rasta sporta na međunarodnom nivou, USAPA je osnovala organizaciju Međunarodne federacije piklbol (IFP) i odgovarajuću veb stranicu (ifpickleball.org).

2010

Najbrže rastući sport

Udruženje sportske i fitnes industrije (SFIA) je drugu godinu zaredom u svom godišnjem Izveštaju o učešću Trendova za 2022. proglasilo piklbol sportom koji se najbrže razvija u Americi. Nacionalno prvenstvo SAD u piklbolu u Margaritavilu 2022. privuklo je skoro 2.300 registrovanih igrača, a profesionalni igrači su se takmičili za 150.000 dolara u novcu. Teniski vrt Indijan Velsa ugostio je 5.522 navijača na vrhuncu Čempionšipita u nedelju, što je najveća poseta piklbolu u istoriji.

U 2022., „pickleball“ je bila jedan od najvećih trendova u SAD, dobijajući nezabeležen nivo medijske pokrivenosti od strane velikih domaćih i međunarodnih medija. 

2022

Pickleball Srbija

Puštena u radu web stranica piklbol.rs s ciljem popularizacija pickleball-a u Republici Srbiji

2023

Kako je pickleball dobio ime?

U leto 1965. na ostrvu Bejnbridž u Vašingtonu piklbol su osnovali Džoel Pričard, Bil Bel i Barni Mekalum. U roku od nekoliko dana, Džoan Pričard je smislila naziv „lopta za kiseli krastavci“ — referenca na bačene ostatke nestartera u „čamcu sa kiselim krastavcima“ u trkama posade. Mnogo godina kasnije, kako je sport rastao, došlo je do kontroverze kada je nekoliko komšija reklo da su bili tamo kada je Džoan nazvala igru po porodičnom psu, Pikels. Džoan i porodica Pričard su decenijama čvrsto držali da se pas pojavio nekoliko godina kasnije i dobio ime po igri.

Neosporna je činjenica da je piklbol počela, a takođe je nazvana u leto 1965. od strane Džoan Pričard. Da je Pickles bio tu, priča o psu bi mogla biti istinita. Da Pikels nije rođen do 1965. godine, priča o psu bi bila potvrđena kao samo smešna prevara u novinskim intervjuima - koju je kasnije priznao Džoel Pričard.

Dokaz o tome kada je Pickles rođen mogao bi da pomogne u rešavanju dvospratne debate o imenu. Kao zvanični časopis piklball-a, odlučili smo da iskopamo prošlost i objavimo istinu, bez obzira na to što se časna pera mrsila. Tražili smo evidenciju pasa, otkrili fotografije i intervjuisali nekoliko ljudi koji su bili tamo od 1965-1970. Na osnovu dokaza, saznali smo da je pas rođen 1968. godine — tri godine nakon što je piklbol prvi put igran i imenovan. Drugim rečima, priča porodice Pritchard je istinita da piklbol nije dobio ime po psu, već u odnosu na lokalne trke čamaca sa kiselim krastavcima.

 

Leto 1965

Džoel i Džoan (izgovara se „Džo-En“) Pričard su živeli u Sijetlu i provodili leta u svojoj kući na ostrvu Bejnbridž, Vašington. U leto 1965. Pritchardovi su pozvali Bila i Tinu Bel da ostanu sa njima u njihovom imanju u Bejnbridžu. Jednog dana nakon igranja golfa, Džoel i Bil su se vratili kući i zatekli Džoelovog nezadovoljnog 13-godišnjeg sina Frenka u jednom od takvih raspoloženja.

Frenk, koji sada ima 68 godina, se priseća: „Krekao sam svog tatu da nema šta da radim na Bejnbridžu. Rekao je da su, kada su bili deca, izmišljali igre." Frenk je ogorčeno odgovorio svom tati: „Oh, stvarno? Zašto onda ne izmisliš igru?"

Pa, Džoel (u to vreme 40 godina) voleo je izazov, pa su on i Bil krenuli na teren za badminton u dvorištu gde je igrao 44 k 20 stopa. regulacioni sud su ranije asfaltirali Džoelovi roditelji. Stalna kiša u Sijetlu zahtevala je popločavanje njihovog terena.

Džoel i Bil su otišli ​​do zadnje šupe i zgrabili plastičnu perforiranu loptu iz plastične palice i seta loptica koje je Frank dobio za rođendan ranije te godine. Locirali su par vesla za stoni tenis, postavili mrežu za badminton, zgrabili loptu i odigrali prvu utakmicu.

Polomljena vesla su postala problem, pa su muškarci napravili nekoliko vesla prilično zastrašujućeg izgleda u radionici Džoelovog oca u garaži. U to vreme je igra počela da dobija formu. Frenk se seća kako je njegov tata rekao: „Znaš ko nam treba? Treba nam Barni.”

Barnei McCallum je živeo šest vrata dole na plaži i bio je veoma zgodan. Bio je u stanju da konstruiše pouzdanija vesla lepšeg izgleda. Brzo je postao sastavni deo opreme, pravila i formacije igre.

Jednog dana, tokom leta 1965, Bells i Pritchards su sedeli i doneli odluku da smisle ime za igru. Džoan je prišla i rekla: „Kupatica sa kiselom kiselinom. Zatim je objasnila referencu na preostale veslače koji bi se utrkivali iz zabave na lokalnim takmičenjima u trkama posade u "kiselim čamcima".

Pritchardovi su uvek tvrdili da su samo njihovi ukućani (Zvona) bili prisutni kada je odlučeno o imenu.

„Pickle Boats“ ekipe koledža inspirisali su naziv igre

Džoan je odrasla u Marijeti, Ohajo, i pohađala Marijeta koledž. U to vreme škola je imala jedan od najjačih programa posade u zemlji. Meštani bi se okupili da gledaju trke. Iako Džoan nikada nije bila trkačica, bila je verni obožavalac timova posade Marijete.

Džoan i Džoel su se upoznali u Marijeti i preselili u Sijetl (Joelov rodni grad) 1948. Na sreću, Univerzitet u Vašingtonu je takođe imao vrhunski program veslanja. Pedesetih godina, Univerzitet u Vašingtonu je bio domaćin godišnjih takmičenja u regati. Kao entuzijastična alumna, Džoan bi izašla da bodri svoj gostujući tim Marijete.

Na regatama se međusobno susreću najbolji univerzitetski timovi. Nakon toga, kao i mnogi fakultetski sportovi, oni koji nisu startovali bi učestvovali u posebnom takmičenju. Najmanje od 1938. godine, zaostali „rezervni delovi“ sa više univerziteta takmičili su se u samo-zabavnoj trci „kiselih čamaca“.

Frenk se prisećao: „Da bi čuo moju majku da to govori, bacili su preostale veslače koji nisu startovali u ove posebne čamce. Mislila je da je piklbol na neki način ubacio komadiće drugih igara u mešavinu (badminton, stoni tenis) i odlučila je da je „pikl lopta“ prikladan naziv.

Dodao je: „Prvi put sam čuo svoju majku da izgovara reči loptica od kiselog krastavca kada smo zapravo bili na terenu. Bilo je to tog prvog leta 1965. i ime se zadržalo. Nikada nisam čuo da se igra zove an

sve osim kisele kugle (kasnije promenjeno u kiselu kuglu).“

 

Krastavci i leto 1968

Tri godine kasnije, u leto 1968, Pritchardovi su pozvali svoje prijatelje Dika i Džoan Braun i njihovu decu da ostanu na imanju u pansionu Bejnbridž.

Pol Braun, sada 62, čuva svoja sećanja na to leto. On objašnjava: „Dobro se sećam leta 1968. Pritchardovi su nas pozvali da ostanemo u njihovom imanju, pa su čak imali i veliko rođendansko slavlje na plaži da proslavimo 40. rođendan mog oca (rođen je 1928.). Pol se smeje: „Fib Peterson je doneo visoke čaše od tri metra, a odrasli su svi pili pivo.

On razmišlja: „U leto 1968. imao sam 10 godina, kao i ćerka Pritchardovih Džini. Sećam se dana kada smo dobili pse. Jeannie i ja smo prošetali oko milju do Linvooda i naišli smo na leglo štenaca sa buvama (izvan kuće Oligario). Dva smo doneli kući. Kasnije tog dana, bili smo u kabini i našem psu smo dali ime Lulu. Sledećeg dana sam video Džini i svom psu su dali ime Pikels. Taj pas je celog života bio prehranjen.”

Frenk se priseća: „Reći ću da sam imao šesto čulo da će se ime zvati Pikls pošto smo zapravo bili na terenu za krastavce u vreme kada su Pol i Džini doneli kučiće kući, i moja majka bi mislila na to kanala. Naravno, našem štenetu je dala ime Pikels, a Braunovi su svome dali ime Lulu.

Da bi dodatno ispravio zapis, dodao je: „Ne mogu vam reći koliko sam puta čuo za pse koje se nazivaju koker španijeli i nekoliko drugih rasa, ali oni su bili kokapui. Dakle, porodica nije odlučila da nabavi psa - moja sestra je upravo došla kući sa jednim. Ta devojka bi mogla da se izvuče sa ubistvom!”

 

Odakle je došla glasina o psu?

Negde između 1969. i ranih 1970-ih, Džoela je intervjuisao izveštač jedne nacionalne publikacije koji je želeo da igri pruži veliki publicitet. Joan i neke od komšija su bile prisutne. Džoela su pitali odakle dolazi naziv „lopta od kiselog krastavca“. On je novinaru ispričao istinitu priču o tome da je Džoan dala ime igri sa čamaca sa kiselim krastavcima. Zatim je predložio, kao zabavnu priču, ideju da se napiše da je igra dobila ime po psu (do tada star nekoliko godina). Novinar je zastao i rekao da idemo sa pričom o psu jer je bila slađa i pamtljivija, i zato što je istinita priča za čitaoce bila pomalo zalogaj. Sastanak je najverovatnije bio katalizator uspomena koje su podelili susedi koji su se sećali da su bili u prostoriji kada su se raspravljale o imenu.

Kada su drugi lokalni stanovnici Bejnbridža čuli za Joelovu slatku priču o psu sa reporterom, nisu bili srećni i rekli su mu to. Njegov legendarni odgovor je bio: „Ne brini, to je samo smešna priča. Nikada se neće zadržati.”

Frank kaže: „Barni i moj tata su se složili da je to priča koju će ispričati — i pričali su je godinama. Možete zamisliti koliko je moja majka bila uznemirena zbog te odluke! Kasnije u životu, kako je igra rasla, moj otac je priznavao u drugim intervjuima da igra nije nazvana po psu, ali Barni je do dana smrti (pre godinu dana) smatrao da je ime dobio zbog psa Pikelsa.

On zaključuje: „Čvrsto želim da svojoj mami dam zasluge za imenovanje igre – to je njen mali deo istorije kisele loptice i nešto za šta joj nikada nije pridato dovoljno priznanje.

 

Ovaj članak se prvi put pojavio u izdanju Pickleball Magazina za januar/februar 2021. Da biste se pretplatili, posetite pickleballmagazine.com.